Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται για τους Ευρωπαίους η Σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα στη Βάρνα, όπου θα συζητηθεί η ανανέωση της συμφωνίας των δύο πλευρών για το μεταναστευτικό, η οποία είχε συνομολογηθεί τον Μάρτιο του 2016.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, σε χρονική στιγμή που οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο δεν έχουν υποχωρήσει, η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών παρατείνεται, και οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Αφρίν -που χαρακτηρίστηκαν ήδη «απαράδεκτες» από την Αγκελα Μέρκελ– συνεχίζονται αμείωτες, επιτείνοντας την όχληση στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο.
Ωστόσο, η πάγια αντίληψη των Βρυξελλών, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή της Κυριακής» είναι ότι «κανείς δεν πιστεύει πως χωρίς τη σύνοδο στη Βάρνα θα είμαστε καλύτερα».
Και αυτός είναι ο λόγος που το ερώτημα κατά πόσον πρέπει ή όχι να διεξαχθεί μια σύνοδος με τους δύο επικεφαλής της Ε.Ε. (Τουσκ και Γιούνκερ) από τη μία πλευρά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη, ουδέποτε τέθηκε ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση.
Αντίστοιχη λογική πρυτανεύει άλλωστε και στη γερμανική πλευρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Αγκελα Μέρκελ χαρακτήριζε «απαράδεκτες» τις ενέργειες της Τουρκίας, όσον αφορά την επιχείρηση στο Αφρίν, «όπου χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν», όπως είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες δεν περνάει απαρατήρητο ότι παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί, η καγκελάριος δεν έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα.
Κάτι που, άλλωστε, ούτε η Λευκωσία ούτε η Αθήνα θα επιθυμούσαν.
Σε κάθε περίπτωση οι δύο επικεφαλής της Ε.Ε., ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσέρχονται στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα με ανάμεικτα συναισθήματα., κάτι που ομολόγησε και στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι «έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τη συνάντηση».
Οσον αφορά τις πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει ο Τούρκος πρόεδρος, αυτές εντοπίζονται σε δύο θέματα:
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η κατάργηση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες θα προχωρήσει άμεσα, καθώς προβλεπόταν και στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας του Μαρτίου 2016, αν και η Τουρκία δεν εφάρμοσε τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε.
Επίσης, θα θίξει το θέμα ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας παραμένει «παγωμένη». Οπως είπε χαρακτηριστικά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκιάς «υπάρχει μία Ευρώπη που δεν ξέρει τι θέλει και δεν ξέρει τι να κάνει», ενώ ο βασικός παράγοντας που δεν επιτρέπει πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι «η συμπεριφορά του ευρωπαϊκού μπλοκ». kathimerini.gr