Η κρίση των Ιμίων το 1996 είναι μια κλασική περίπτωση υπολογισμένης κλιμάκωσης που οδήγησε στο χείλος ενός «ακούσιου» πολέμου, με τις συνθήκες σήμερα να είναι ολοένα πιο «ευνοϊκές» για έναν τέτοιο πόλεμο από τότε, καθώς νέα στοιχεία αστάθειας έχουν προστεθεί στα προηγούμενα. Αυτό εκτιμά σε ανάλυσή του το αμερικανικό συντηρητικό περιοδικό the weekly standard.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο συνδυασμός μιας σειράς παραγόντων, όπως οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, η δημοτικότητα του T. Erdogan, η απειρία των νέων στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετά την εκκαθάριση που ακολούθησε το πραξικόπημα, οδηγούν σε αυξημένη ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης.
Επιπλέον, η ανάλυση αναφέρει ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία, ΗΠΑ και ΕΕ διαθέτουν πλέον λιγότερους μοχλούς πίεσης στην Τουρκία, σε σχέση με το 1996, σημειώνοντας ότι ο T. Erdogan βρίσκεται σε σύγκρουση και με τις δύο πλευρές, με τις ΗΠΑ για τη Συρία, ενώ με την ΕΕ για το προσφυγικό.
Το περιοδικό υπενθυμίζει ακόμα τις πρόσφατες δηλώσει του αμερικανού πρέσβη, Geoffrey Pyatt, ότι τον ανησυχεί «ο κίνδυνος μιας ακούσιας σύγκρουσης», ενώ υπογραμμίζει ότι λόγω των πρόσφατων εντάσεων, όπως ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού στα Ίμια τον Φερβουάριο και η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το 92% των Ελλήνων θεωρούν τώρα την Τουρκία μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα.
Τέλος, σημειώνει τις δηλώσεις του David Phillips, πρώην διπλωμάτη και διευθυντή του Program on Peace Building and Rights του Πανεπιστημίου Columbia, ο οποίος εκτιμά ότι τα ενδεχόμενα «ατυχήματος ή εσφαλμένου υπολογισμού» είναι πιο πιθανά σήμερα και για ακόμα έναν λόγο. «Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι ΗΠΑ, είναι να επέμβουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εφόσον υπάρξει στρατιωτική δράση. Έτσι ο Erdogan ίσως σκεφτεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε μια «ξαφνική» κίνηση και να ξεφύγει», εκτιμά ο κ. Phillips και προσθέτει ότι σε αυτή την περίπτωση ο τούρκος πρόεδρος ενδέχεται «να απελευθερώσει δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει».