Νικολά Σαρκοζί: Η άνοδος και η πτώση ενός «εφτάψυχου» πρώην προέδρου - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Νικολά Σαρκοζί: Η άνοδος και η πτώση ενός «εφτάψυχου» πρώην προέδρου


Νικολά Σαρκοζί: Η άνοδος και η πτώση ενός «εφτάψυχου» πρώην προέδρουΠοια είναι τα σκάνδαλα που στοιχειώνουν το πρώην πρόεδρο της Γαλλίας - Τι αναφέρουν οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που τον «καίνε»

Ο Σαρκοζί είναι «Terminator» (εξολοθρευτής) για τους οπαδούς του αλλά και «εφτάψυχος» (λόγω των σκανδάλων που τον ακολουθούν σαν να είναι η σκιά του) για τους επικριτές του. 


Σήμερα το πρωί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έβαλε «χειροπέδες» για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών.  

Αυτή τη φορά κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από το λιβυκό καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι .      
Σχεδόν με το....καλημέρα στην προεδρία της Γαλλίας (το Μάιο του 2007) ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετώπισε μία σειρά από οικονομικά σκάνδαλα που έριξαν τη δημοτικότητά του στο 26%!
 
Τα σκάνδαλα που στοιχειώνουν τον Σαρκοζί

Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του για δωροδοκία, αθέμιτη άσκηση επιρροής και αποδοχή παραβίασης του επαγγελματικού απορρήτου. Φέρεται ότι μαζί με τον δικηγόρο του προσπάθησε να μάθει από έναν δικαστή απόρρητες πληροφορίες για μία άλλη υπόθεση που τον αφορούσε. Σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε να παρέμβει ώστε ο δικαστής αυτός να διοριστεί σε μία θέση κύρους στο Μονακό. 

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Σαρκοζί παίρνει μία βαθιά ανάσα. Λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι επιστρέφει δριμύτερος στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας,το εφετείο του Παρισιού ανέστειλε την έρευνα κατά του πρώην προέδρου ο οποίος τεθεί επισήμως από τον Ιούλιο υπό δικαστική έρευνα.

Τηλεφωνικές υποκλοπές

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά το πώς ο πρώην πρόεδρος πληροφορήθηκε ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του. Η παρακολούθησή του ξεκίνησε στο πλαίσιο της διερεύνησης των κατηγοριών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς Καντάφι.
    
Η έρευνα για αθέμιτη άσκηση επιρροής προέκυψε από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν μεταξύ του Σαρκοζί και του δικηγόρου του. Από τον Απρίλιο του 2013 η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη, κυρίως με τη μεσολάβηση του εμπόρου όπλων Ζιαντ Τακιεντίν. 



Υπόθεση Καντάφι 

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εγκαλείται για ένα «περίεργο δάνειο», ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να δέχτηκε το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι για τα προεκλογικά του έξοδα, χρήματα τα οποία «ξεπλύθηκαν» μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε Ελβετία και Παναμά. Τα δωράκια όμως δεν σταμάτησαν εκεί.

Το 2012 έλαβε ένα ακαθόριστο ποσό από «πρόσωπα της γαλλικής κοινωνίας». Ο περίπατος του Σαρκοζί στα σοκάκια του Παρισιού με την υπέργηρη πολυεκατομμυριούχο, κληρονόμο του γίγαντα καλλυντικών “L' Oreal”, Λίλιαν Μπετανκούρ, του εξασφάλισε μεγάλους καφέ φακέλους γεμάτους μετρητά. Το τσάι που του πρόσφεραν οι Αμαζόνες του Καντάφι στην «τέντα» του πρώην ηγέτη της Λιβύης μαζί με τα χρήματα των γενναιόδωρων δωρητών του, γέμισαν το ταμείο της προεκλογικής του εκστρατείας κι έτσι το 2007, ο Σαρκοζί έβαλε πλώρη για την προεδρία.

Το παχυλό πορτοφόλι τον οδήγησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων και σε συνδυασμό με την εξουσία, κατάφερε να αποκτήσει την τρίτη του σύζυγο, Κάρλα Μπρούνι, για τα μάτια της οποίας άφησε στα κρύα του λουτρού την δεύτερη σύζυγό του, Σεσιλιά.
Σκάνδαλο Μπετανκούρ

Το επιτελείο του Σαρκοζί είχε δώσει μάχη με τα ΜΜΕ για να δικαιολογήσει τα σκάνδαλο της L’Oreal. O τότε υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ βαρύνεται με την κατηγορία ότι πήρε «κάτω από το τραπέζι» 150.000 ευρώ από την τότε 87χρονη Λιλιάν Μπετανκούρ, τη βασική μέτοχο της κολοσσιαίας εταιρείας καλλυντικών L’Oreal, για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007. 

Σε συνέντευξή της στον ερευνητικό ιστότοπο Mediapart η πρώην λογίστρια της δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία επιβεβαίωσε ότι η οικογένεια Μπετανκούρ στήριζε με φακέλους με χρήματα τις πολιτικές εκστρατείες του Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει έξαλλος έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις δηλώνοντας ότι όλα είναι ψέματα. «Φρίκη και συκοφαντίες, που δεν έχουν άλλο στόχο παρά το να κηλιδώσουν την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε όλα αυτά» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που δεν φάνηκε όμως να πείθει κανέναν. 

Όσο για τον Ερίκ Βερτ, τον υπουργό που φέρεται να έκανε το οικονομικό «delivery» από τα ταμεία της Μπετανκούρ στα ταμεία του κόμματος του Σαρκοζί,η αντίδρασή του ήταν άμεση και οργισμένη: «Ξέρω τι έχω και τι δεν έχω κάνει. Είμαι ακέραιος άνθρωπος και τίμιος. Πρόκειται για ανοησίες. Πού είναι οι αποδείξεις;» δήλωσε εκνευρισμένος ο Βερτ. 

Αυτό το τελευταίο δεν είναι ισχυρό επιχείρημα στη συνείδηση του γαλλικού λαού. Το ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις δεν σημαίνει ότι οι κατηγορίες είναι αποκύημα της φαντασίας της πρώην λογίστριας της Μπετανκούρ. 

Το σκάνδαλο της L’Oreal πάντως ήταν το κερασάκι στην τούρτα στα όσα σκανδαλώδη καταλόγιζαν τον Σαρκοζί και στους υπουργούς του. Μετά τα πούρα, τα ταξίδια με τα ιδιωτικά αεροσκάφη και τη διαμονή σε πανάκριβα ξενοδοχεία στελεχών της κυβέρνησης, αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι... 
 
Υπόθεση Μπερνάρ Ταπί 

Η υπόθεση αυτή ενοχοποίησε τον Σαρκοζί ως εξής: Οι ανακριτές υποψιάζονται ότι η διαιτησία αυτή,που κατέληξε τον Ιούλιο του 2008 σε μία απόφαση με την οποία δόθηκαν στον Μπερνάρ Ταπί 403 εκατομμύρια ευρώ ώστε να ρυθμιστεί η δικαστική διαμάχη του με την τράπεζα Crédit Lyonnais για τη μεταπώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, ήταν καρπός μιας απάτης για να επωφεληθεί ο επιχειρηματίας, με τη σύμφωνη γνώμη των Ηλυσίων. Ένοικος του προεδρικού μεγάρου την εποχή εκείνη ήταν ο Σαρκοζί.

Το μαρτύριο του Σαρκοζί: 15 ώρες υπό κράτηση 
Τον Ιούλιο του 2014, 15 ώρες είχε διαρκέσει το μαρτύριο του Νικολά Σαρκοζί.

Μετά την αποχώρηση του από την υπηρεσία των γαλλικών αστυνομικών αρχών στην πόλη Ναντέρ, μέσα στο βαθύ ξημέρωμα μεταφέρθηκε σε δικαστήριο όπου εκεί άκουσε από τα τα χείλη των δικαστών τα κακά μαντάτα: ότι ξεκινάει σε βάρος του δικαστική έρευνα καθώς κρίθηκε ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής και δωροδοκία. Με κατεβασμένο το κεφάλι και φανερά προβληματισμένος, ο φακός απαθανάτισε τον Σαρκοζί να μεταβαίνει από τη Ναντέρ στο δικαστήριο.

Το σύστημα Σαρκοζί, όπως αποκαλούν τους συνεργάτες του πρώην προέδρου πολλά γαλλικά ΜΜΕ -τον δικηγόρο του και δύο ανώτατους δικαστές που εμπλέκονται στην υπόθεση-τέθηκαν επίσης υπό επίσημη δικαστική έρευνα ως ύποπτοι για άσκηση αθέμιτης επιρροής, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους.

H εφημερίδα Le Monde, πάντως υποστηρίζει ότι ο Σαρκοζί είναι συνηθισμένος σε τέτοιες περιπέτειες. Είναι η  δεύτερη φορά που ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις ένα μήνα αφού ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του τον Ιούνιο του 2012, τίθεται υπό δικαστική έρευνα. 
  
Η πρώτη ήταν το 2013 για την υπόθεση Μπετανκούρ κατά την οποία ο Σαρκοζί βρέθηκε απολογούμενος για τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του από την γηραιά πολυεκατομμυριούχο της εταιρείας L' Oreal , αλλά οι δικαστές αργότερα εγκατέλειψαν τη σε βάρος του υπόθεση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, οι «Φίλοι του Σαρκοζί», ομάδα υποστηρικτών που ζητούν διακαώς την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της χώρας αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος - εκτός από τους αντιπάλους του- έσπευσαν να δηλώνουν σε γαλλικά ΜΜΕ πως η δικαστική αυτή περιπέτεια του «κύριου μπλινγκ-μπλινγκ» (παρατσούκλι από τα γυαλιά καθρέφτες που φορούσε στην διάρκεια της προεδρικής του θητείας), δεν πρόκειται για να του αλλάξουν το πρόγραμμα. 


Υπόθεση Καντάφι
  
Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο γαλλικός ερευνητικός ιστότοπος Mediapart επιμένει ότι είναι αυθεντικό το έγγραφο που παρουσίασε το 2012 και αφορούσε σε μια συμφωνία που είχε συνάψει ο Σαρκοζί με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου της Γαλλίας.

H απάντηση του Mediapart ήρθε με αφορμή τις δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί σε γαλλική εφημερίδα , σύμφωνα με τις οποίες, το έγγραφο που τον «καίει», είναι πλαστό.Η αυθεντικότητα του εγγράφου αυτού ερευνάται από το δικαστήριο, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο Σαρκοζί εναντίον του ερευνητικού ιστότοπου.

«Οσον αφορά στη Λιβύη, οι δικαστές γνωρίζουν ότι τα έγγραφα είναι πλαστά», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί στη εφημερίδα Journal du dimanche.

Το έγγραφο αυτό, που χρονολογείται από το 2006, έχει υπογραφεί από τον τότε επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης Μούσα Κούσα και κάνει λόγο για μια συμφωνία της κυβέρνησης της χώρας να προσφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπόθεση Βygmalion 

Υπόλογος στο γαλλικό λαό βρέθηκε τον Φεβρουάριου του 2016 ο Σαρκοζί παλεύοντας για την πολιτική του επιβίωση μετά την ανακοίνωση της οικονομικής εισαγγελίας του Παρισιού ότι τελεί υπό δικαστική έρευνα για «πιθανή παράνομη χρηματοδότηση μιας προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίου, οι δαπάνες της οποίας υπερέβησαν το νόμιμο όριο που προβλέπεται».

Πρόκειται για την υπόθεση «Bygmalion» που αφορά το ταμείο του κόμματος της γαλλικής Δεξιάς. Ο Σαρκοζί θα καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, είχε μεταδώσει την είδηση το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο δικαστική πηγή. 

Υπενθυμίζεται ότι, η εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο την παραπομπή του Σαρκοζί «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών» και την «αναφορά» στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του «στοιχείων που εσκεμμένα υπολογίστηκαν χαμηλότερα».

Η έρευνα είχε φέρει στο φως πλασματικά τιμολόγια που εκδόθηκαν με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών,που είχε οριστεί στα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δημόσιων σχέσεων Bygmalion φέρεται να χρέωσε 18,5 εκατομμύρια ευρώ στο κεντροδεξιό κόμμα του Σαρκοζί αντί να τα χρεώσει  στην προεκλογική του εκστρατεία αποφεύγοντας δια της πλαγίας οδού το πλαφόν. 

Στελέχη της Bygmalion έχουν παραδεχτεί τις παρατυπίες, όμως το ερώτημα είναι εάν ο Νικολά Σαρκοζί είχε γνώση της υπόθεσης ή, ακόμα χειρότερα, εάν ήταν αυτός που έδινε τις «εντολές». Ο ίδιος πάντως έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι είχε γνώση της αδήλωτης δαπάνης. 

Μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας παραπέμφθηκαν ακόμη 13 ύποπτοι.

Χειροπέδες για δεύτερη φορά στον Σαρκοζί τα τελευταία τέσσερα
χρόνια

Ο Νικολά Σαρκοζί, μετά τις 15 ώρες που πέρασε υπό κράτηση τον Ιούλιο του 2014, βρέθηκε για πρώτη φορά ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος στα μάτια των συμπολιτών του. 
Δύο ανεξάρτητες ανακρίτριες της γαλλικής δικαιοσύνης κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στο προφίλ του. Η 47χρονη Πατρίσια Σιμόν και η 42χρονη Κλερ Θεπό, στρίμωξαν στη γωνία τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος, μέχρι σήμερα, ξεγλιστρούσε σαν αιλουροειδές από τις κατηγορίες που τον βάραιναν για σωρεία σκανδάλων. 

Τα εκατομμύρια ευρώ που φέρονται να του προσέφεραν ο δικτάτορας χρηματοδότης του, Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και άλλοι επώνυμοι, ανοιχτοχέρηδες δωρητές, δεν αρκούν για να σβήσουν από τη μνήμη των Γάλλων την εικόνα του αξύριστου και ταλαιπωρημένου Σαρκοζί, με κατεβασμένο το κεφάλι να αποχωρεί με το μαύρο υπερπολυτελές αυτοκίνητό του από το γραφείο των ανακριτών. 

Μία εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της χώρας, ο οποίος βγαίνοντας από το κτίριο των γαλλικών αρχών της Ναντέρ, έμοιαζε με Παριζιάνο μαστροπό, σύμφωνα με την βρετανική «Daily Mail», με «εγκληματία» για την «Wall Street Journal» και με τον «Δον Ζουάν» της ιταλικής πολιτικής σκηνής, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ελέγχεται για παράνομο πλουτισμό που του εξασφάλισε τον προεδρικό θώκο το 2007 αλλά και το σούπερ μοντέλο, Κάρλα Μπρούνι, στη συζυγική του...κλίνη. 

Ο «κύριος μπλινγκ -μπλινγκ» (παρατσούκλι για τα πανάκριβα γυαλιά- καθρέπτες που φορούσε κατά την προεδρική του θητεία), λάτρης της πολυτέλειας, της εξουσίας και του ποδόγυρου,κρίθηκε ύποπτος για άσκηση αθέμιτης επιρροής και δωροδοκία δικαστικού, σ' ΄ένα από τα επτά σκάνδαλα τα οποία δεν είχαν καταφέρει μέχρι τώρα να αμαυρώσουν την εικόνα του. 

Όμως, οι δύο ανακρίτριες έρχονται να ξεγυμνώσουν το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που στηρίζεται στο «σύστημα Σαρκοζί». 

Στον ίδιο και τους τρεις συνεργάτες του: τον δικηγόρο του, Τιερί Ερζόγκ και δύο δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τον Πατρίκ Σασούς και Γκιλμπέρ Αζιμπέρ, που του μετέφεραν το «κλίμα» που επικρατούσε στις δικαστικές αίθουσες για τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του. Ο ίδιος μιλώντας απαξιωτικά για τις δύο αυτές κυρίες στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που αποχώρησε από το Μέγαρο των Ηλυσίων το 2012, στα γαλλικά δίκτυα «TF1» και «Europe 1», δήλωσε με υπεροπτικό ύφος ότι είναι αθώος, μίλησε για χειραγώγηση της δικαιοσύνης κι ότι ο ίδιος έπεσε θύμα των δικαστών της πολιτικής. 

Ο Σαρκοζί, επικαλούμενος την ιδιότητα του δικηγόρου, θέλει να δείξει στον γαλλικό λαό ότι έπεσε θύμα δικαστικής πλεκτάνης, αφού την δικαστική έρευνα σε βάρος του την ανέλαβαν δύο κυρίες της γαλλικής Δικαιοσύνης, δύο ανακρίτριες ανεξάρτητες, η καριέρα των οποίων σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, δεν εξαρτάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και η πρόσληψή τους γίνεται μέσω διαγωνισμού.

Η 42χρονη Κλερ Τεπό ήταν αυτή που είχε ενορχηστρώσει την εκστρατεία αντι- Σαρκοζί το 2012, στο Συνδικάτο των Δικαστών (ως μέλος του) όταν ο ίδιος διεκδικούσε τον προεδρικό χρίσμα στη Γαλλία για δεύτερη φορά. Η Κλερ Τεπό είναι το «κόκκινο πανί» για τον Σαρκοζί, σχολιάζει η εφημερίδα «Le Figaro». Η 42χρονη ανακρίτρια, μέλος του Συνδικάτου των Δικαστών έως το 2012, φέρεται να έχει αριστερές πεποιθήσεις. Σύμφωνα με την «Liberation», έχει εκφράσει στους οικείους της ότι θέλει να βάλει στο περιθώριο το Νικολά Σαρκοζί. 

«Eίναι φυσιολογικό να επιλέγεται μία ανακρίτρια που ανήκει στο Συνδικάτο των Δικαστών, η οποία διακατέχεται από πολιτική εμμονή να καταστρέψει το πρόσωπο για το οποίο πρέπει να να διεξάγει έρευνα», αναρωτήθηκε ο Σαρκοζί κατά την συνέντευξή του. Το 2012 το Συνδικάτο των Δικαστών είχε αποστείλει ανοιχτή επιστολή στον τότε πρόεδρο Σαρκοζί, με την οποία του ζητούσε να πει το μεγάλο «adieu» στην πολιτική αφού τον είχαν περικυκλώσει τα σκάνδαλα. 

Κι όταν μάλιστα εξελέγη ο Φρανσουά Ολάντ, η Τεπό έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή της για τη νίκη του σοσιαλιστή προέδρου σε δηλώσεις της στον ερευνητικό ιστότοπο, Mediapart.

«Ο Γάλλος βασιλιάς είναι πλέον γυμνός», σχολίαζε τότε η γερμανική Frankfruter Allgemeine, επισημαίνοντας ότι, ο εφτάψυχος Σαρκοζί– τον επισκιάζουν επτά σκάνδαλα (τηλεφωνικές υποκλοπές, υπόθεση Μπετανκούρ,υπόθεση Ταπί, υπόθεση Καράτσι, στημένες δημοσκοπήσεις στα Ηλύσια, υπόθεση Bygmalion, υπόθεση Καντάφι)- αποδυναμώνεται επικίνδυνα. Για να χαλαρώνει, καπνίζει το πούρο του έχοντας προς το παρόν δίπλα του την τρίτη σύζυγό του, Κάρλα.Ο Σαρκοζί οργανώνει την εκδίκησή του που θα τον κάνει να αποβάλει από τη μνήμη του το εξευτελιστικό 15ωρο που πέρασε υπό κράτηση έχοντας πάντα καρφωμένο το βλέμμα του στο Ελιζέ.

Η εξουσία ως γνωστόν φθείρει και ο Σαρκοζί δεν μπορούσε να μείνει έξω από την διαπλοκή αλλά και την πολιτική, δύο εξουσίες που λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Ο ίδιος άφηνε να εννοηθεί ότι δεν επιστρέφει στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας με τη σύζυγό του Κάρλα να το επιβεβαιώνει. Ενσαρκώνοντας τη σύγχρονη εκδοχή του Λουδοβίκου 15ου, με την χλιδάτη ζωή και την ιπποτική συμπεριφορά του στις γυναίκες, χάνει την μαγεία του, αποδομείται, απαξιώνεται στα μάτια των Γάλλων. 

 Οι 15 ώρες- όσο διήρκεσε πριν από τέσσερα χρόνια η κράτησή του για ανάκριση από τις γαλλικές αρχές στην πόλη Ναντέρ την πρώτη φορά ήταν αρκετές για να ανασύρουν από τη μνήμη των Γάλλων και άλλα σκάνδαλα που έχουν προκαλέσει πολιτικό τσουνάμι στη Γαλλία.Όπως το ροζ σκάνδαλο με την καμαριέρα στο Sofitel με το οποίο ο Ντομινίκ Στρος Καν προσυπέγραφε την πολιτική του αποκαθήλωση.

 Το γεγονός ότι για δεύτερη φορά ο Νικολά Σαρκοζί τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση στην πόλη Ναντέρ είναι πιθανόν το τελειωτικό χτύπημα στα όποια φιλόδοξα σχέδια έχει στο μυαλό του ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.  

Σάλος στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας

Βούιξε ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας στο άκουσμα της είδησης ότι ο Σαρκοζί τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV: «Κανένα σχόλιο για τη δικαστική διαδικασία.Όλοι γνωρίζουν ότι ανήκω στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον Νικολά Σαρκοζί-το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών-και εκείνοι που παρακολουθούν την πολιτική ζωή γνωρίζουν ότι μερικές φορές η σχέση που είχα μαζί του ήταν δύσκολη». 

Η ευρωβουλευτής Ναντίν Μορανό, πρώην υπουργός Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο RTL: «Θα δούμε αν αυτή η δικαστική κίνηση είναι δικαιολογημένη, ποια στοιχεία θα φέρει. Για άλλη μια φορά,θα πρέπει να εξετάσουμε τα γεγονότα. Ζητώ πολύ προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν το θέμα τα ΜΜΕ».

Ο Γκιλμπέρ Κολάρ, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» ρωτήθηκε στην γαλλική Εθνοσυνέλευση: «Εάν οι αστυνομικοί που είναι υπό την εξουσία των δικαστών έχουν αναλάβει αυτή την επιμέλεια είναι ότι υπάρχουν στοιχεία (...)Εάν υπήρξε χρηματοδότηση από τη Λιβύη, βρισκόμαστε σε δημοκρατικό κατακλυσμό. Είναι εύκολο να μάθεις ότι υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσεις τη δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο Φλοριάν Φιλιπό, το «μαύρο πρόβατο» της γαλλικής Ακροδεξιάς ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα της Λεπέν και ανέλαβε τα ηνία του νέου κόμματος «Πατριώτες», δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Twitter:

«Ποτέ δεν είναι ευχάριστο για την εθνική υπερηφάνεια να βλέπεις τους πρώην προέδρους υπό κράτηση. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αλλού: έχετε την αίσθηση ότι οι άνδρες που βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στο Μέγαρο των Ηλυσίων αξίζουν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας;»

Η άνοδος και η πτώση του Σαρκοζί στην προεδρία

 Στις 14 Ιανουαρίου 2007 παίρνει από το κόμμα της γαλλικής Δεξιάς -UMP-το χρίσμα για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 22 Απριλίου 2007, προηγήθηκε της Σεγκολέν Ρουαγιάλ με 31,1% των ψήφων. Στο δεύτερο γύρο, στις 6 Μαΐου 2007, εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 53% των ψήφων. Ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 16 Μαΐου του 2007.

 Τον Φεβρουάριο του 2012, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για μία δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του 2012. Κύριος αντίπαλός του, από την πλευρά των Σοσιαλιστών ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. Στον πρώτο γύρο ο Σαρκοζί έλαβε 26,18 % των ψήφων έναντι 28,6% του Ολάντ και στον δεύτερο γύρο των εκλογών ηττήθηκε από τον Ολάντ με 48,36% έναντι 51,64%. Στις 15 Μαιου 2012 ο Ολάντ διαδέχθηκε τον Σαρκοζί στο αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.