Τα νομικά επιχειρήματα τα οποία έχει εκθέσει εξαντλητικά στις δυο επιστολές που απηύθυνε ήδη στην προανακριτική επιτροπή, διατυπώνοντας τις ενστάσεις του για την διαδικασία που ακολουθεί η πλειοψηφία, εξέθεσε στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Novartis ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος.
Το δια ταύτα της τετράωρης συζήτησης που έγινε είναι η θέση του ότι η επιτροπή από την στιγμή που συγκροτήθηκε, αν και κατά παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν, θα πρέπει να μπει στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης και άρα να μην δηλώσει αναρμόδια επιστρέφοντας την υπόθεση στην Δικαιοσύνη.
Αν και κατά την εκτίμησή του αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο όσον αφορά τις προθέσεις της πλειοψηφίας, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές πολιτικο-δικαστικό φιάσκο. «Αν δεν γίνει η έρευνα εδώ και τώρα, δεν θα γίνει πουθενά, διότι η Δικαιοσύνη δεν έχει δικαιοδοσία για τα πολιτικά πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά. «Το μόνο φόρουμ που μπορεί να το κάνει αυτό είναι η Βουλή, η οποία πρέπει να διερευνήσει τα πάντα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ειδάλλως, είπε, θα προκύψει αυτό που στην νομική επιστήμη αποκαλείται «αποφατική σύγκρουση συμφερόντων», καθώς η μεν Βουλή θα λέει ότι δεν έχει αρμοδιότητα και η δε Δικαιοσύνη επίσης οδηγώντας την υπόθεση στο αρχείο.
Μάλιστα καταλόγισε ανακολουθία στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος παλαιότερες τοποθετήσεις βουλευτών του, όπως στην προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου, σύμφωνα με τις οποίες ακολουθείτο η κρατούσα νομολογία, όπως ότι η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ανήκει στην δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης, ενώ η δωροδοκία συνάπτεται αναγκαία με τα υπουργικά καθήκοντα και άρα είναι στην Δικαιοδοσία της Βουλής. Όμως τώρα για την δωροδοκία – δωροληψία η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι η επιτροπή πρέπει να διερευνήσει αν έγινε κατά την άσκηση των καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και αν ναι τότε θεωρεί ότι είναι παραγεγραμμένο το αδίκημα, ενώ αν όχι τότε λέει ότι πρέπει να πάει στην Δικαιοσύνη.
«Η προδικασία ξεκινάει στην Βουλή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν εξ υπαρχής οι καταθέσεις σε αυτήν και για αυτό ζήτησε να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, για τους οποίους είπε ότι από την στιγμή που επιλήφθηκε η Βουλή, δεν υπάρχει πράξη απόδοσης καθεστώτος προστασίας. Ακόμα ζήτησε να κληθούν ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κ. Φρουζής, η διοίκηση της εταιρείας, καθώς και οι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες «για να δούμε που έχουν πάει τα λεφτά», όπως είπε. Επίσης, πρότεινε να ζητηθεί από την Novartis να στείλει στην προανακριτική τα στοιχεία που έστειλε στις ΗΠΑ και ακόμα να ζητήσει η επιτροπή μέσω ΕΟΦ τα στοιχεία για τις κλινικές μελέτες.
Τα συμπληρωματικά στοιχεία
Εν τω μεταξύ, συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση της Novartis διαβιβάστηκαν από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην προανακριτική επιτροπή. Σε αυτά περιλαμβάνονται δύο επιστολές της Novartis προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά που αφορούν θέματα φαρμακευτικής δαπάνης. Η επιστολή με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2014, αφορά MOU για την φαρμακευτική δαπάνη, με την Novartis να δηλώνει ότι είναι μεταξύ των εταιριών που συγκροτούν το think tank για το πέρασμα της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Ακόμα, διαβιβάστηκε ένα ιδιόχειρο σημείωμα, σε χαρτί που φέρει τα επίσημα διακριτικά του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, στο οποίο αναγράφονται δυο κινητά τηλέφωνα και το όνομα του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Το σημείωμα αυτό φέρεται να προσκόμισε στην εισαγγελέα η προστατευόμενη μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση» υποστηρίζοντας ότι το πήγε στην εταιρεία ο τότε αντιπρόεδρός της Κ. Φρουζής την επομένη της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά. Τέλος, διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή και CD με 165 αρχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Novartis. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αστειότητες τα στοιχεία για τον κ. Σαμαρά, ενώ υποστήριξε ότι κακώς η εισαγγελέας κυρία Τουλουπάκη δέχθηκε το επίμαχο έγγραφο της προστατευόμενης μάρτυρος. Άποψη που εξέφρασε στην επιτροπή και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου κατηγορώντας την εισαγγελική λειτουργό για παράβαση καθήκοντος διότι παρέλαβε τα επιπρόσθετα στοιχεία της μάρτυρος ενώ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της προανακριτικής.
ΝΔ και ΔΗΣΥ έκαναν λόγο για προσπάθεια αντιπερισπασμού της πλειοψηφίας εν όψει της ακρόασης του κ. Βενιζέλου. Μάλιστα προς ενίσχυση αυτού του επιχειρήματος επικαλέστηκαν την πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλου, ο οποίος επικαλούμενος τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν, ζήτησε την αναβολή της ακρόασης του κ. Βενιζέλου. Όμως οι έντονες αντιδράσεις των Μ. Βορίδη (ΝΔ), Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) και Γ. Μαυρωτά, δεν άφησαν περιθώριο αναβολής της συζήτησης. Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας τάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρόεδρος της επιτροπής Θ. Δρίτσας. tovima.gr