Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή να απελαθούν ρώσοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα ενός ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη νοτιοδυτική Αγγλία, δήλωσε πηγή ενήμερη για τις προθέσεις του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η κίνηση δεν αποκλείεται να συναρτηθεί με το πώς θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην επίθεση εναντίον του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλιας στο Σάλσμπερι την 4η Μαρτίου, κατά την ίδια πηγή.
Η ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης ίσως γίνει σήμερα Δευτέρα, είπε η πηγή.
Τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να λάβουν επιπρόσθετα τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας, επιρρίπτοντας στη Μόσχα την ευθύνη για την επίθεση με χημικό όπλο εναντίον του Σκρίπαλ και της κόρης του, που νοσηλεύονται σε κρίσιμη, κωματώδη κατάσταση σε νοσοκομείο αφότου βρέθηκαν αναίσθητοι την 4η Μαρτίου σε παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Ρατζ Σα δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το πώς θα αντιδράσει, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Οι ΗΠΑ στέκονται απαρασάλευτα στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου και καταδικάζουν την εξωφρενική αυτή ενέργεια της Ρωσίας. Ο πρόεδρος εξετάζει ακόμη επιλογές προκειμένου να τιμωρήσει τη Ρωσία για τις κακόβουλες ενέργειές της. Δεν έχουμε ανακοινώσεις να κάνουμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε.
Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται ότι ενέχεται στην επίθεση. Ανταπέδωσε την κίνηση που έκανε το Λονδίνο, που προχώρησε στην απέλαση 23 Ρώσων, διώχνοντας ισάριθμο αριθμό στελεχών του διπλωματικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, συντάχθηκαν με τη Βρετανία και κατηγόρησαν τη Ρωσία για την επίθεση.