Είχε απ' όλα το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: Παλμό, διακηρύξεις, χειροκροτήματα, πολιτικά... φλερτ αλλά και γιούχα.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά η οποία εξήγγειλε ότι ξεκινά «Ανένδοτο Αγώνα» για προοδευτική διακυβέρνηση.
Με χειροκροτήματα έγιναν δεκτές οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου. ενώ με αποδοκιμασίες η ομιλία του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.
Για συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της χώρας, μίλησε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Επίσης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέκοψε την ομιλία της για να καλωσορίσει τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πήγε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας απευθείας μετά την άφιξή του στο Ελευθέριος Βενιζέλος, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ.
Φώφη: Θα επιδιώξω προγραμματική μετεκλογική συμφωνία
Η Φώφη Γεννηματά έκανε κάλεσμα για «Ανένδοτο αγώνα για την αλλαγή και την ισχυρή Ελλάδα». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από τους πολίτες να τις δώσουν «τη δύναμη για να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ». Προέβλεψε πάντως ότι οι πολίτες θα το αναδείξουν τρίτο κόμμα στις εκλογές και δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει την επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας.
Αφού περιέγραψε το πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Φώφη Γεννηματά «πέταξε το γάντι» σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:«Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; Περιμένω καθαρές απαντήσεις».
Το πρώτο κίνημα της νέας εποχής
Αναφερόμενη στην ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής το χαρακτήρισε ως το «πρώτο κίνημα της νέας εποχής».
«Το πρώτο πολιτικό κίνημα μιας νέας εποχής. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ένα απλό κόμμα. Είναι ένα κοινωνικό ρεύμα. Στη μεγάλη και αυθόρμητη προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στις εκλογές του Νοεμβρίου, διαβάζουμε όλοι πια ξεκάθαρα το ισχυρό μήνυμα: Φτάνει πια με την παθητική ανοχή, αρκετά με το λαϊκισμό, το λαθρεμπόριο ελπίδας, τη δημαγωγία, τα εύκολα λόγια. Όχι στο τέλμα. Ναι στη δημιουργία. Ναι στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση, με ευθύνη και ωριμότητα» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
Σινιάλο Μητσοτάκη στο Κίνημα Αλλαγής: Είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε
Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ έστειλε μήνυμα μετεκλογικής σννεργασίας στο Κίνημα Αλλαγής.
«Είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ στην αποστροφή του.
«Προχωρώντας προς τις εκλογές, δεν διστάζω να πω πως είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε. Είναι η προστασία των θεσμών, η εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και η ανάπτυξη ενός νέου πατριωτισμού με συγκλίσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όμως πολλά θα είναι και τα σταυροδρόμια και μετά τις εκλογές»
Επιπροσθέτως, τόνισε, πως παρόλο που ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Αλλαγής σήμερα, και ΝΔ υπήρξαν αντίπαλοι σχεδόν για σαράντα χρόνια, ωστόσο όταν το εθνικό συμφέρον το επέβαλλε υπήρξαν στιγμές σύγκλισης. «Μπορώ να πω ότι οι στιγμές αυτές, παλαιότερα ή πιο πρόσφατα, χαρακτηρίστηκαν από πολιτική εντιμότητα και προσωπική ειλικρίνεια. Γιατί σε μια Δημοκρατία υπάρχουν -και πρέπει να υπάρχουν -διαφορετικές ιδεολογίες, που οδηγούν συχνά και σε πολιτικές συγκρούσεις, αλλά το εθνικό συμφέρον προέχει. Και σήμερα αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η υπεράσπιση των θεσμικών αρμών της δημοκρατίας μας. Διότι η τριετής λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μειώσει τη σημασία των ιδεολογικών διαφορών, καθώς αυτό που διακυβεύεται σήμερα η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γιατί όταν υπονομεύονται ανοιχτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία και ο Τύπος, τότε οι παραταξιακές αποχρώσεις θαμπώνουν ενώπιον του γκρίζου που τις απειλεί από κοινού. ‘Όταν το κράτος αλώνεται χυδαία από χιλιάδες κομματικούς πελάτες, η οικονομία σκοντάφτει σε παιχνίδια νέας διαπλοκής και ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται από κυνισμό και προπαγάνδα, τότε οι εύλογες διαφωνίες μας υποχωρούν. Και όταν, βεβαίως, τα εθνικά θέματα γίνονται -στα κρυφά και υπογείως- φτηνά ερασιτεχνικά παιχνίδια μικροκομματισμού, τότε οι διαφορές μας αμβλύνονται μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο για την πατρίδα», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παρακολουθήστε το βίντεο:
Σημίτης: Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα -Η παράταξή μας πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινής
«Η παράταξή μας πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινής στην επικοινωνία της με τους πολίτες. Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.
Οπως εξήγησε «στο μέλλον η κάθε κυβερνητική πολιτική θα συγκαθορίζεται από τις συμφωνίες που ήδη υπάρχουν με την ΕΕ και τις υποχρεώσεις στους δανειστές. Απραγματοποίητες υποσχέσεις θα δίνονται αναμφίβολα από τα άλλα κόμματα. Θα πρέπει να καταγγελθούν αποφασιστικά. Γιατί ο πολίτης συνεργάζεται, αν ενημερώνεται σωστά»,
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μεταρρύθμιση σημαίνει μάχη, γιατί η κάθε μεταρρύθμιση θίγει προνόμια και πελατειακές σχέσεις, συναντά άρα αντιδράσεις και απαιτεί επιμονή και αντιπαράθεση», τονίζοντας: «Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε».
Κάνοντας, εξάλλου, αναφορά στον Νίκο Αλιβιζάτο, για την επιτυχή συμβολή του στη διαδικασία εκλογής προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι πρέπει να προσελκυστούν πρόσωπα ικανά «που θα ενισχύσουν τη δυναμική της αλλαγής». Διότι, υπογράμμισε, «η νέα παράταξη δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ή πεδίο φιλοδοξιών κάποιων ομάδων. Το Κίνημα Αλλαγής δεν δημιουργήθηκε για να μοιράσει πόστα, εξουσίες ή να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες. Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε για να γίνει ένα ρεύμα ανανέωσης. Χρειάζονται γι΄ αυτό διαδικασίες ανοιχτές, εύκολα προσβάσιμες, ώστε να κινητοποιηθούν οι πολλοί, που αισθάνονται την ανάγκη μιας νέας έκφρασης και την απελευθέρωση από εντολές μηχανισμών και στενόμυαλες κομματικές πειθαρχίες».
«Εμείς που επιδιώκουμε μια κοινωνία με αυξανόμενη κοινωνική αλληλεγγύη, πρέπει να πιάσουμε τον παλμό της νέας εποχής και να ανοίξουμε αξιόπιστες προοπτικές» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Δραγασάκης: Ενας συνασπισμός πολιτικών δυνάμεων να αναλάβει την ανασυγκρότηση της χώρας
Θυμίζοντας στιγμές συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.
Πρόσθεσε δε πως στην Ευρώπη συγκρούονται τρία σχέδια για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα: "Το πρώτο είναι να μείνουν όλα ίδια, σαν να μην υπήρξε κρίση, σαν να μην υπήρξε Brexit. Είναι το σχέδιο που υπονομεύει τους ιδρυτικούς σκοπούς της Ευρώπης και απειλεί τη συνοχή και το μέλλον της. Το δεύτερο σχέδιο είναι αυτό του ακροδεξιού λαϊκισμού, που βασίζεται στη λογική της περιχαράκωσης, και σε ξενοφοβικές και αντιδραστικές αντιλήψεις. Και το τρίτο σχέδιο το οποίο διαμορφώνεται - και χαίρομαι που η κ. Γεννηματά κατέθεσε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες - είναι σχέδιο για μια προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη, για την Ευρώπη της δημοκρατίας, που στόχο της έχει την καταπολέμηση των ανισοτήτων".
«Η στρατηγική θέση του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ήταν μικρό κόμμα, δεν ήταν πώς θα γίνει μεγάλο κόμμα που θα κυριαρχήσει και θα καλύψει όλο το χώρο. Η στρατηγική ήταν ότι πρέπει να υπάρξει ένας αστερισμός, μια μεγάλη παράταξη με πολλά και διάφορα πολιτικά υποκείμενα. Ένας τέτοιος λοιπόν συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, μπορεί να αναλάβει το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας. Και αυτό αποτελεί μια ειλικρινή απάντηση στρατηγικού χαρακτήρα».
Αποδοκιμάστηκε ο Λεβέντης στο συνέδριο -Τι είπε και προκάλεσε την οργή
Την οργή των συνέδρων στο ΣΕΦ, στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, προκάλεσε η ομιλία του Βασίλη Λεβέντη ο οποίος άσκησε οξεία κριτική στις πρώην ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ με ονομαστικές αναφορές στον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου και στις επιλογές τους.
Ο κ. Λεβέντης μίλησε ακόμη και για τον δανεισμό του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επέκρινε την Φώφη Γεννηματά για την απόφαση της να μην υπερψηφίσει το νόμο για την απλή αναλογική. Απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Παπανδρέου τόνισε πως ήταν ο πρωθυπουργός που έβαλε τη χώρα στα Μνημόνια ενώ για τον Κώστα Σημίτη σημείωσε πως ήταν ο πρωθυπουργός, που έβαλε την χώρα στο ευρώ.
«Πολλοί από εσάς που βρίσκεστε σήμερα δεν ψηφίσατε ΠΑΣΟΚ το 1974, ψηφίσατε άλλα κόμματα, μετά σας έφερε κοντά στο ΠΑΣΟΚ η εξουσία. Να σας πω ότι με αγωνία το 1974, επειδή είχα μεγάλη φιλία και συγγένεια με τον Γρήγορη Κασιμάτη τρέχαμε στα εκλογικά τμήματα για να βάλουμε το ΠΑΣΟΚ με όσο καλύτερο ποσοστό μπορούσαμε στη Βουλή. Τρέχαμε στα εκλογικά τμήματα. Eχουμε εδώ μπροστά στην πρώτη σειρά τον πρωθυπουργό που μας έβαλε στα μνημόνια, κύριε Γιώργο (Παπανδρέου) μας έβαλες στο μνημόνιο με ωραίο φόντο... » με αποτέλεσμα να αποδοκιμαστεί έντονα από τους συνέδρους, ενώ συμπλήρωσε «Ο λόγος της κας Γεννηματά είχε πολλα συνθήματα λες και έψαχνε χειροκρότημα».
Ο κ. Λεβέντης απαντώντας στις αποδοκιμασίες είπε προς τους συνέδρους πως δεν ήλθε στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για να αποσπάσει χειροκροτήματα και έκλεισε την ομιλία του.
Σε απάντηση, το προεδρείο του Συνεδρίου και συγκεκριμένα, ο Γιάννης Κουτσούκος τόνισε πως το Κίνημα Αλλαγής είναι φιλόξενο κόμμα, ωστόσο, οι σύνεδροι δεν μπορούν να δέχονται προσβολές.
(Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Δείτε σχετικό βίντεο
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το συνέδριο του ΚΙνήματος Αλλαγής:
Η άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου εν μέσω χειροκροτημάτων
Η άφιξη του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη
iefimerida.gr