Παρενόχληση του ελικοπτέρου του Αρχηγού ΓΕΣ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Παρενόχληση του ελικοπτέρου του Αρχηγού ΓΕΣ

09s5air10Την κλιμάκωση των προκλητικών της κινήσεων επέλεξε η Αγκυρα, την ώρα που στις Βρυξέλλες ξεκινούσαν οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα. Χθες το απόγευμα σημειώθηκε διπλή παρενόχληση από τουρκικά F-16 στο ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ και ακόμη 15 διοικητές στρατιωτικών σχηματισμών των Δωδεκανήσων σε δρομολόγιο Ρόδος - Ρω - Καστελλόριζο - Στρογγύλη. Η πρώτη παρενόχληση ήταν δι’ ασυρμάτου –τα τουρκικά ραντάρ κάλεσαν το ελληνικό ελικόπτερο να αλλάξει πορεία, διότι υποτίθεται ότι παραβίαζε το τουρκικό FIR– και θεωρείται συνηθισμένη.
Η δεύτερη όμως ήταν σοβαρότατη, καθώς λίγο πριν από τις 17.30, σε ακραίες καιρικές συνθήκες και ελαττωμένη ορατότητα λόγω της αφρικανικής σκόνης, απογειώθηκαν δύο τουρκικά F-16 από τη βάση του Νταλαμάν στην Τουρκία με εντολή από την τουρκική Πολιτική Αεροπορία για οπτική αναγνώριση του ιπτάμενου μέσου, εν προκειμένω του ελικοπτέρου, που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ. Τα δύο τουρκικά F-16 έφθασαν έως και 2.000 πόδια πάνω από το ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού. Ταυτόχρονα, δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από τη Σούδα προκειμένου να προχωρήσουν σε μια αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη αναχαίτιση, καθώς αυτή έγινε σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας και με πλοήγηση βασισμένη στα όργανα του αεροσκάφους.
Νωρίτερα, αίσθηση νέας περιπλοκής στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και κρατούνται στην Αδριανούπολη, είχε προκαλέσει η δημοσιοποίηση από τουρκικά μέσα ενημέρωσης της πληροφορίας ότι στα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων στρατιωτικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχέδια. Την είδηση αναπαρήγαγαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, σύμφωνα με την οποία στην εξωτερική μνήμη ενός από τα τηλέφωνα βρέθηκε σχεδιάγραμμα στρατιωτικής περιοχής. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επιπλέον, ότι πέραν των προσωπικών κινητών τηλεφώνων τους, οι δύο στρατιωτικοί έφεραν και μία συσκευή για κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.
Από ελληνικής πλευράς, η αντίδραση ήταν άκρως επιφυλακτική. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η πληροφορία μέχρι αργά χθες δεν είχε επιβεβαιωθεί από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα. Την ίδια στιγμή, στρατιωτικές πηγές δήλωναν άγνοια για την ύπαρξη συσκευής για κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, καθώς και για το θέμα των στρατιωτικών σχεδίων. Η κινητικότητα για το θέμα εντάθηκε χθες με επίκεντρο τις Βρυξέλλες, καθώς η κυβερνητική ηγεσία είχε ήδη προϊδεάσει για την πρόθεσή της να θέσει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Αλ. Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο, τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε σαφείς απέναντι στην τουρκική πλευρά ως προς τις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερα ως προς την υποχρέωσή τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε τις πόρτες για διάλογο». Ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα και στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ζητώντας τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.