Στα Σκόπια το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς – Οι κρίσιμες συναντήσεις και τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση – Η προκλητική δήλωση του Ντιμιτρόφ για «παραλογισμό» στις ελληνικές θέσεις που επισκιάζει το κλίμα
Σε βαρύ κλίμα προσγειώνεται στα Σκόπια το απόγευμα της Πέμπτης (22/03/2018) ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα των Σκοπίων, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Μάλιστα, θα προσγειωθεί για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο που πλέον δεν φέρει πλέον το όνομα Μέγας Αλέξανδρος και θα διασχίσει την λεωφόρο που επίσης δεν φέρει πλέον το ίδιο όνομα.
Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να μην είναι ειδυλλιακή, καθώς παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για την ονοματολογία, δεν έχει καλλιεργεί η επιθυμητή εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.
Μάλιστα, οι συζητήσεις θα γίνουν στη σκιά των δηλώσεων του σκοπιανού ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη Κοτζιά, και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους, είπε πως «ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν τον παραλογισμό».
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εξέφρασαν την εύλογη απορία ως προς τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Ντιμιτρόφ, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς.
Το κλίμα για τη διαπραγμάτευση ως προς το όνομα, πάντως, βαραίνει και εξαιτίας των άλλων ανοιχτών μετώπων των Σκοπιανών και της κυβέρνησης Ζάεφ. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε μόλις και μετά βίας να περάσει το νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας των Σκοπίων.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στα Σκόπια, Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος έκανε λόγο για απογοητευτική εικόνα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, στην ψηφοφορία του εν λόγω νόμου.
Την ίδια ώρα τα Σκόπια αντιμετωπίζουν και τις επικρίσεις της Ρωσίας, η οποία επισήμανε ότι «τα σχέδια προσέλκυσης της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει ήδη αποσταλεί στη γείτονα. Παράλληλα επεσήμανε πως «πλέον αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις, πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα».
Πάντως, οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στο όνομα Gorna Makedonija, αλλά από την άλλη διαφωνούν σε μια σειρά ζητημάτων, όπως οι συνταγματικές αλλαγές και η ταυτότητα. Πληροοφρίες αναφέρουν ότι οι Σκοπιανοί επιμένουν για διπλή ονομασία, θέλοντας να διατηρήσουν τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό, ενώ είναι αμετακίνητοι και ως προς το πώς θα χαρακτηρίζεται η γλώσσα τους. Οι ίδιοι επιμένουν να λέγεται «μακεδονική».
Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή τη φορά οι αξιωματούχοι των δύο χωρών θα διαπραγματευτούν επί συγκεκριμένων προτάσεων, που καλύπτουν όλες τις πτυχές του ζητήματος. Εξάλλου, η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει την είκοσι σελίδων πρότασή της, ενώ η σκοπιανή πλευρά έχει απαντήσει με κείμενο πέντε σελίδων, με τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις της.
Υπενθυμίζεται, ότι στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. newsbomb.gr