Τα σενάρια ρήξης μεταξύ τους και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να ακυρώσουν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, στη μεταξύ τους συνάντηση στο Μαξίμου σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, οι διαφωνίες ωστόσο στον χειρισμό των μεγάλων, εκκρεμών θεμάτων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ παραμένουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν συμφωνήσει πριν κλείσουν οι πόρτες να υπάρξει μεταξύ τους διάλογος που θα καταγραφεί από τις κάμερες, ενώ μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Η προσπάθεια να διαλυθούν τα πολλά σύννεφα που είχαν μαζευτεί πάνω από την συγκυβέρνηση και την έθεταν για άλλη μία φορά εν αμφιβόλω, ξεκίνησε συντονισμένα από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από χθες, καθώς πέραν των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων, η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί ότι υπάρχει ανησυχία στους Θεσμούς που ξανασυζητούσαν σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα.
Την αρχή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος βγήκε να διαψεύσει τα σενάρια εξόδου του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση και να υποστηρίξει ότι η σχέση Τσίπρα – Καμμένου είναι πολύ καλή, ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα αποσταθεροποίησης, ενώ προανήγγειλε τη σημερινή συνάντηση πρωθυπουργού – υπουργού Εθνικής Άμυνας που όπως όλα δείχνουν θα είναι εφ΄ όλης της ύλης και όχι μόνο για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Λίγο αργότερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε για άλλη μία φορά ότι «η συγκυβέρνηση προχωρά με έντιμη δημόσια συμφωνία την οποία έχουμε κάνει και θα φτάσει μέχρι το τέλος», ενώ άφηνε να διαρρεύσει ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ – στοιχείο που «δραματοποιούσε» τη ρήξη – μπορεί και να μη γίνει. Το θέμα αυτό ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί από τους ΑΝΕΛ.
Οι διαφωνίες παραμένουν
Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Καμμένος θα επαναλάβει σήμερα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πάνε μέχρι τέλους, θα τα βάλει με το κατεστημένο που στήνει σενάρια κ.λπ, θα συνδέσει τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση με την υπόθεση Novartis και τη γενικότερη σκανδαλολογία κ.λπ. Εξάλλου, το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ότι δεν είναι η σχέση Τσίπρα – Καμμένου που δοκιμάζει για άλλη μία φορά την συγκυβέρνηση. Αν ήταν αυτό δεν υπήρχε καμία πιθανότητα ρήξης μεταξύ τους και απώλειας της εξουσίας και των ωφελημάτων της.
Η συγκυβέρνηση δοκιμάζεται από την πραγματικότητα και τη φύση των μεγάλων, ανοικτών θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει. Το πρόβλημα, σε αυτή τη φάση, εστιάζεται σε τρία θέματα. Το Σκοπιανό, την υπόθεση των δύο στρατιωτικών που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και την υπόθεση Σαββίδη.
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «διεμήνυσε» - όχι τυχαία – ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν λύση για τα ονοματολογικό των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου Μακεδονία με οποιοδήποτε προσδιορισμό, ενώ βάζει και το στοιχείο της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων στην εξίσωση, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι Τσίπρας και Κοτζιάς δε θα φέρουν στη Βουλή συμφωνία με τα Σκόπια που δε θα περιλαμβάνει αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Παράγοντες που τον γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι αυτό θα είναι το «κλειδί» που θα τον κάνει να «καταπιεί» πολιτικά μία συμφωνία με χρήση του όρου Μακεδονία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο 48ωρο υπάρχει πολύ έντονο διεθνές και εγχώριο παρασκήνιο για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ ο κ. Καμμένος επανέλαβε χθες τον όρο «όμηροι» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι προφυλακισμένοι στην Τουρκία, όρο με τον οποίο διαφωνεί το Μαξίμου και το έκανε γνωστό μέσω του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Σαββίδη, τα πράγματα είναι απλά, αλλά δύσκολα. Μετά τα γεγονότα της Τούμπας, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε εισηγήσεις να πάρει διακριτές αποστάσεις από τον ομογενή μεγαλοεπιχειρηματία, διότι ο κοινός βηματισμός που ξεκίνησε πριν από το 2015, όταν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και ερχόταν στην κυβέρνηση, κάνει πλέον ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στην προσπάθειά του να δείξει ότι έχει ανοικτό και διαρκές μέτωπο με τη διαπλοκή.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να αποδέχθηκε τις εισηγήσεις αυτές, αλλά η επιλογή του έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Καμμένο που φέρεται και είναι ο άμεσος συνομιλητής και φίλος του κ. Σαββίδη στην κυβέρνηση. Μετά από τρία χρονια διακυβέρνησης και αρκετή φθορά, το αφήγημα της κυβέρνησης ότι έχει φίλους επιχειρηματίες αλλά δεν τους ευνοεί όπως έκαναν οι προηγούμενοι, δεν περνά στην κοινή γνώμη. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η άποψη ότι χρειάζεται δραστικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος και αυτό εξ αντικειμένου φέρνει σε δύσκολη θέση τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και τον κ. Καμμένο. naftemporiki.gr