Θα αναβαθμιστούν 85 μαχητικά αεροσκάφη έναντι 1,2 δισ. δολαρίων – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
Την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που επισφραγίστηκε κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και έγινε γνωστή δια στόματος Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως είχε γίνει γνωστό, σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (Defence Security Cooperation Agency) ,που ενημερώνει σχετικά το Κογκρέσο, η χώρα μας ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Block V.
«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας στις ΗΠΑ και στο NATO», αναφέρει το έγγραφο.
Σύμφωνα με τον ANT1, το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 1,1 δις αντί 1,5 που είχε προϋπολογιστεί, όμως η Ελλάδα θα δίνει περίπου 100 εκατ. κατ' έτος.
Σύμφωνα με την κοινή απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ αυξάνεται ο προϋπολογισμός των χρηματοδοτήσεων ξένων χωρών κατά 460 εκατ. δολάρια, όσα είναι τα χρήματα που θα δοθούν ως χρηματοδότηση στην Ελλάδα, για αναβάθμιση των F16. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που γίνεται κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι το 2021 η Ελλάδα θα αποκτήσει τα πρώτα 8 F16 Viper που θα της δώσουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο Αιγαίο και κατά πολλούς ειδικούς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν στα ίσια οποιαδήποτε απειλή.
Ειδικότερα η χώρα μας είχε ζητήσει την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, εξομοιοτητές πτήσης, καθώς και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ANT1: