Με μεγάλη πλειοψηφία (97 «υπέρ» έναντι 16 «κατά» και 5 «λευκά») η Μεγάλη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού αποφάσισε την αποχώρηση του κόμματος από το Κίνημα Αλλαγής, όπως είχε εισηγηθεί νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού προβλέπει συνέδριο του Ποταμιού τον ερχόμενο Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων.
Στην ομιλία του μετά την απόφαση, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι η παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής θα ήταν «συνταγή αποτυχίας», τονίζοντας ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές.
Επίσης, υποστήριξε ότι δεν προτίθεται να αντικαταστήσει τους ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο για «κατασκευασμένα σενάρια και ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία».
Νωρίτερα, κατά την εισήγησή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε επισημάνει ότι ο αρχικός του στόχος που ήταν να διευρυνθούν οι δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής δεν επετεύχθη και ως εκ τούτου θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη λύση αυτήν τη στιγμή είναι να χωρίσουν οι δρόμοι με το Κίνημα Αλλαγής.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην κλειστή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, είχε διαψεύσει τα σενάρια που τον θέλουν να έχει συμφωνήσει για συνεργασία με είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΙ.ΑΛΛ.: «Προχωράμε με αυτούς που θέλουν...»
«Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν», είναι το μήνυμα που έστειλε το Κίνημα Αλλαγής, μετά την απόφαση του Ποταμιού.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας» και τονίζεται ότι «όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης».
Αποχώρησε η πολιτική κίνηση «Μπροστά»
Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, η πολιτική κίνηση «Μπροστά» ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα όργανα του Ποταμιού, σημειώνοντας ότι «η σημερινή απόφαση της ΜΕ.ΣΥ.Α. για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού έρχεται σε αντίθεση με την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής, την οποία θεωρούμε ουσιαστική προϋπόθεση για την πολιτική ανάκαμψη του προοδευτικού χώρου, αλλά και βασική προϋπόθεση της συνεργασίας μας με το Ποτάμι από το 2015».
Μάλιστα, η κίνηση απηύθυνε κάλεσμα προς «τα χιλιάδες στελέχη του Ποταμιού, που ήρθαν στις κάλπες του Νοεμβρίου, που πιστεύουν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι λόγος ρήξης και πιστεύουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορούν να επιβιώσουν οι ιδέες τους», προκειμένου «να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα».
Οι τοποθετήσεις
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι βουλευτές του Ποταμιού στήριξαν την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική τους. Μεταξύ άλλων, ο Γ. Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού, ενώ ο Γ. Αμυράςείπε ότι θα πρέπει στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν.
O Σπ. Δανέλλης έκανε την αυτοκριτική του και είπε ότι υπερέβαλε στις τελευταίες εμφανίσεις του και η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο δυνατό Ποτάμι. Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην ψευδεπίγραφη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.
O Σπ. Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα -εννοώντας το Κίνημα Αλλαγής- που του λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο αρχηγός και διευκρίνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι».
Υπέρ της παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής τάχθηκαν ο Παναγιώτης Βλάχος (της κίνησης «Μπροστά»), ο Παναγιώτης Καρκατσούλης κι άλλα στελέχη. «Σας καλώ να μην τα παρατήσουμε. Να μην ενδώσουμε τόσο εύκολα σε ένα νέο ‘όχι', σε μια πορεία χωρίς στρατηγική, σε ένα άλμα στο κενό» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά». efsyn.gr