Οι υπόγειες διαδρομές της αποφυλάκισης Φλώρου - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Οι υπόγειες διαδρομές της αποφυλάκισης Φλώρου

Οι υπόγειες διαδρομές της αποφυλάκισης Î¦Î»ÏŽÏÎ¿Ï…Ο Αριστείδης Φλώρος, πρωταγωνιστής του σκανδάλου «Energa» βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού και μάλιστα στο ψυχιατρικό τμήμα του σωφρονιστικού καταστήματος. Η πρώτη προφυλάκιση του για το σκάνδαλο έγινε το 2012. Το ψυχιατρικό τμήμα της φυλακής εξυπηρετείται από τρείς ψυχιάτρους. Επόπτης του ψυχιατρικού τμήματος εδώ και χρόνια έχει αναλάβει ο καθηγητής της Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Β Ψυχιατρικής Κλινικής του Δημόσιου Νοσοκομείου «Αττικόν» Αθανάσιος Δουζένης. 

Η τοποθέτηση του έχει την σφραγίδα Προεδρικού Διατάγματος. Η λογική τοποθέτησης του ως «Ιδιώτη επόπτου» έχει συζητηθεί επί μακρόν. Υποτίθεται πώς επιχειρείται μία σταδιακή σύνδεση του συστήματος περίθαλψης των φυλακών ή ακόμη και ενσωμάτωση στο ΕΣΥ. Πολύ καλά.

Το ημερολόγιο γράφει 23 Ιανουαρίου 2018. Ο ψυχίατρος κ. Τσάμης του Ψυχιατρικού τμήματος του Κορυδαλλού υπογράφει εξιτήριο στον Αριστείδη Φλώρο ο οποίος περιθάλπεται για «κατάθλιψη». Στις 28 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες μετά πραγματοποιείται η μεταγωγή του κρατουμένου στις φυλακές Χαλκίδας.

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου του 2018, ημέρα Κυριακή, ο Αθανάσιος Δουζένης επισκέπτεται τις φυλακές Χαλκίδας για να εξετάσει το Αριστείδη Φλώρο. Την ίδια ημέρα στέλνει στον Διευθυντή των φυλακών και στον υπεύθυνο παθολόγο του καταστήματος την γνωμάτευση του που συνοδεύεται από ένα διαβιβαστικό. Στο διαβιβαστικό σημειώνεται πώς ο Αριστείδης Φλώρος πρέπει να παρακολουθείται από Ψυχίατρο και να λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή του αλλά και πώς δεν κοιμάται ούτε τρέφεται. 

Με λίγα λόγια ο ψυχίατρος καθιστά υπεύθυνους γιατρό και διευθυντή φυλακών για την υγεία του κρατουμένου. Υπενθυμίζεται πώς μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο συνάδελφος του ψυχίατρος Τσάμης είχε γνωματεύσει πώς ο κρατούμενος δεν χρειάζεται παρακολούθηση και του δίνει εξιτήριο.

Σε λίγες ημέρες, στις 13 Φεβρουαρίου, ο Αριστείδης Φλώρος μετάγεται εκ νέου στον Κορυδαλλό και από εκεί στο Ψυχιατρείο των φυλακών. Δύο μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, ο καθηγητής Αθανάσιος Δουζένης επανέρχεται με νέα γνωμάτευση στην οποία σημειώνει πώς ο κρατούμενος πάσχει από «υποτροπιάζουσα κατάθλιψη». Στη βάση αυτής της γνωμάτευσης ο Αριστείδης Φλώρος λαμβάνει ένα πρώτο ποσοστό αναπηρίας της τάξης του 35%. Έχουμε δρόμο έως να συμπληρωθεί το 70% ώστε να μπορεί να κάνει χρήση της πρόνοιας του νόμου Παρασκευόπουλου και να αποφυλακιστεί.

Γράφει ο καθηγητής Αθανάσιος Δουζένης στη γνωμάτευση του της 4ης Φεβρουαρίου 2018:

«O ασθενής αρνείται να λάβει την φ.α. (φαρμακευτική αγωγή) που έχει συνταγογραφηθεί.  Παραμελημένος, ευερέθιστος, καχύποπτος, εριστικός.

Πιστεύει ότι η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ότι υπάρχει μία μεγάλη συνομωσία με σκοπό να τον σκοτώσουν για να μην καταθέσει για την υπόθεση Ζαφειρόπουλου. 

Συναίσθημα έντονο αγχώδες, καχυποψία και παρανοϊκότητα, παρατηρητικός χρόνος, ιδέες αυτοκτονίας και σχέδιο για να τελειώσει τη ζωή του. 

Αδύνατον να δεχθεί ότι μπορεί να σφάλει, αρνείται κάθε άλλη εξήγηση πλην των ιδεών συνομωσίας που τον διακατέχουν. 

Συνολικά κλινική εικόνα με καχυποψία ευερεθιστότητα και έντονη αυτοκτονικότητα . Δεδομένης της άρνησής του να δεχθεί φ.α. καθώς πιστεύει ότι θα τον δηλητηριάσουν ή θα τον κοιμίσουν για να τον σκοτώσουν η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά. Κίνδυνος αυτοκαταστροφής πολύ υψηλός. 

Συνιστάται ψυχιατρική παρακολούθηση και θεραπεία.»

Ιδού και η χειρόγραφη γνωμάτευση του καθηγητή :


Το διαβιβαστικό που συνοδεύει την παραπάνω γνωμάτευση είναι το κάτωθι :



Ποιος διευθυντής φυλακών ή γιατρός θα αγνοούσε την γνωμάτευση ενός καθηγητή Πανεπιστημίου και Διευθυντή κλινικής σε Δημόσιο Νοσοκομείο δια της οποίας καθίσταται ο κάθε αρμόδιος υπεύθυνος για την υγεία ενός κρατουμένου; Η απάντηση είναι σαφής. Ουδείς.

Σημειώνεται πώς ο κ. Δουζένης επισκέφθηκε τις φυλακές Χαλκίδας ως «ιδιώτης» αφού ουδεμία θεσμική σχέση διατηρεί με άλλη φυλακή πλην του ψυχιατρικού τμήματος Κορυδαλλού. Θα μπορούσε επί παραδείγματι να κληθεί αρμοδίως ένας διευθυντής του Αιγινήτειου ή κάποιος της ψυχιατρικής κλινικής του Ευαγγελισμού. Θα μπορούσε ο κρατούμενος να εξεταστεί στο Δημόσιο Νοσοκομείο Χαλκίδας ή να μεταχθεί αυθημερόν για εξέταση στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Γεννηματάς όπως συχνά έχει συμβεί στο παρελθόν.

Η ουσία είναι αλλού. Ο κρατούμενος Αριστείδης Φλώρος μετά από ολιγοήμερη παραμονή στις φυλακές Χαλκίδας επέστρεψε στον Κορυδαλλό και στο τμήμα όπου επόπτης είναι ο καθηγητής κ. Δουζένης. Ένα τελευταίο ερώτημα. Ο καθηγητής κ. Δουζένης έλαβε άδεια από το συμβούλιο φυλακών Χαλκίδας ώστε να επισκεφθεί και να εξετάσει τον κρατούμενο Αριστείδη Φλώρο και μάλιστα ημέρα Κυριακή;

Διαβάστε τη νέα γνωμάτευση του καθηγητή Δουζένη η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2018, βάσει της οποίας ο κρατούμενος Αριστείδης Φλώρος έλαβε ποσοστό αναπηρίας:



Το μνημόνιο συνεργασίας

Η Β.Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν συνήψε μνημόνιο συνεργασίας σε ερευνητικό επίπεδο με το Ψυχιατρικό Τμήμα Φυλακών Κορυδαλλού για μία πενταετία. Η σχέση αυτή θεσμοθετήθηκε επί θητείας Χάρη Καστανίδη Το μνημόνιο αυτό επεκτάθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε καθεστώς εποπτείας του ψυχιατρικού τμήματος το οποίο παρά την παρέλευση πενταετίας συνεχίζεται επίσης ατύπως.

Προκαλούν λοιπόν εντύπωση οι θριαμβευτικοί τόνοι που χαρακτηρίζουν συγκεκριμένη ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχιου Φυτράκη στο Facebook. Ο κ. Φυτράκης πανηγυρίζει για τη σταδιακή ένταξη των δομών περίθαλψης των φυλακών στο ΕΣΥ. Ποιο ΕΣΥ; Εδώ παρατηρείται δημιουργία στεγανών φέουδων όπου οι αμφιλεγόμενες θεσμικά σχέσεις και εποπτείες ενδεχομένως να καταλήγουν σε αυτό που κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι στον Κορυδαλλό λένε για το ψυχιατρικό τμήμα «Το μαγαζί», με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Διαβάστε την ανάρτηση του Ευτύχη Φυτράκη: