- Κόβει τον... βήχα των υπουργών η τρόικα στέλνοντας μήνυμα ότι δεν πρέπει να γίνει μονομερής ενέργεια στις συντάξεις - Οι δανειστές θέλουν οι μειώσεις να γίνουν κανονικά για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις αγορές - Προειδοποιούν ότι τα προεκλογικά παιχνίδια θα δημιουργήσουν πρόβλημα
Το θέμα των συντάξεων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στην Ελλάδα και πλέον και με επίσημο τρόπο, το ίδιο συμβαίνει και στο εξωτερικό. Ωστόσο εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες παραδέχονται ότι η τελική απόφαση για το αν θα ανασταλεί το μέτρο ανήκει στις αγορές. Όπως σημείωσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, το θέμα θα συζητηθεί αργότερα και αφού η Ελλάδα καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση.
Παράλληλα ο ίδιος έστειλε ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, να μην προβεί σε μονομερή ενέργεια, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει αρνητική έκθεση για την χώρα, η οποία θα εκληφθεί αρνητικά από τις αγορές, ενώ θα παγώσει η επιστροφή κεφαλαίων 1,2 δισ στην χώρα από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Στο μεταξύ όλα δείχνουν ότι η επιστρέφει η τρόικα στα υπουργεία και το Hilton θα αποτελέσει παρελθόν. Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε χθες αξιωματούχος των Βρυξελλών, η Κομισιόν έχει θέσει το θέμα στην ελληνική πλευρά και σύμφωνα με πληροφορίες η νέα αξιολόγηση δεν θα έχει πλέον ως βάση τους χώρους του γνωστού ξενοδοχείου.
Παράλληλα ο κοινοτικός αξιωματούχος, αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων και εν ολίγοις είπε ότι η τελική απόφαση για το αν θα υπάρξει άλλη απόφαση από την σημερινή, μάλλον ανήκει στις αγορές και όχι στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλλες. Παράλληλα υποστήριξε ότι η τρόικα θα περιμένει έως τον Οκτώβριο προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι περικοπές των συντάξεων και το αίτημα αναστολής τους θα εξεταστούν στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμού. Και σημείωσε επιπλέον «θα εξεταστούν παράμετροι που σχετίζονται και με την κοινωνική επίδραση των περικοπών».
Η τρόικα πάντως θα περιμένει την λεπτομερή ελληνική πρόταση, αλλά όπως υποστηρίζει, η όποια τελική απόφαση θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη των ελεγκτών. Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης, ότι η τρόικα επιζητεί μια βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό με την πλήρη ενοποίηση των περίπου 200 συνταξιοδοτικών Ταμείων και παράλληλα εξετάζεται ο καταμερισμός των επιπτώσεων των συνταξιοδοτικών περικοπών με ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα.
Για την αξιολόγηση, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μια αρνητική αναφορά των θεσμών θα μπορεί να κινητοποιήσει αρνητικά τις αγορές, δεδομένης της εύθραυστης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα με τις θετικές εισηγήσεις των θεσμών θα είναι συνδεδεμένες και οι επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SΜPs και ANFAs) – περίπου 1,2 δισ. ετησίως.
Στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να ευθυγραμμίσει τις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
Η πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη έκθεση στα τέλη Φεβρουαρίου. Η αποστολή της 10ης Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει ως τις 14 του μήνα. Οι ελεγκτές θα αναθεωρήσουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις της οικονομίας, αλλά θα τις επικαιροποιήσουν τον Νοέμβριο, όποτε και θα εκδοθούν τελικά στοιχεία.
Πέραν του προϋπολογισμού του 2019 που θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου και θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο της επικείμενης αποστολής της τρόικας σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα εξετάσουν την πρόοδο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και η στελέχωση της Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Για τον δημοσιονομικό χώρο (δηλαδή για την υπέρβαση στόχου του 2019 ανεξαρτήτως της περικοπής των συντάξεων και των αντίμετρων), ο ίδιος αξιωματούχος, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός δημοσιονομικών στόχων και ότι μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των θεσμών (Επιτροπής και ΕΚΤ), το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 3,8% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο της τάξεως των 600 εκατ.
Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε, επίσης, ότι οι υπουργοί του Eurogroup θα θέλουν να δουν «την πλήρη δημοσιονομική εικόνα» πριν λάβουν μια απόφαση, καθώς, όπως είπε, «οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες».
Τέλος επισήμανε ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν αν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστούν στο Hilton ή αν θα επιστρέψουν στα Υπουργεία. newsit.gr